Header AD

Operációs rendszeren innen és túl - Életem a Linux-al



Több mint másfél éve nem készítettem posztot. Ennek apropójából az az elképzelésem támadt, hogy felélesztem a régi blogomat új iránnyal. A mindennapokat szeretném leírni, de inkább szakmai jelleggel. 

Egy szakmai blogot már vezetek, ezért itt egy kicsit szabadabban szeretnék majd írni, legyen szó akár munkáról, szoftverekről, WordPressről, akármiről.

Ezért mindjárt a visszatérő posztban azokról a tapasztalatokról szerettem volna írni, amelyeket az Ubuntu operációs rendszerre történő átállással szereztem. 

Ez egy nagyon hosszú történet, de a lényege dióhéjban, hogy sok-sok éve küzdök azzal, hogy átálljak a 'sötét oldalra' (vagy éppen a Jedi-k oldalára?). Többször próbálkoztam már az Ubuntu használatával, de valamiért mindig csalódva tértem vissza a Windows-hoz. 

Viszont körül-belül egy hónapja (2) ismét elhatároztam magam, hogy lépek. De nem csak ebben az ügyben, hanem, hogy fenekestül felforgatom az életem (na ez volt egy hónapja). 

Ha csinálsz valamit, csináld rendesen!

Az előzmény:

Eddig úgy dolgoztam, hogy egy Lenovo T420-as laptop volt a bázis, amihez 2 monitort csatlakoztattam, így 3 kijelzőn tudtam dolgozni. Szuper volt. Imádtam. 
Ám ahány ügyfél, annyi szokás, éppen ezért szinte ügyfelenként új kommunikációs eszközt kellett használni. Itt Skypeot, ott Meet-et, emitt Discord-ot, ott Messengert, Telegramot, Hangouts-ot,  stb. És mivel nagy részüknél létezik desktop app (vagy csak az van) ezért ezeket fel is telepítettem. 

Miért?

Mert a telefonom sok esetben némítva van, vagy rezgőre van állítva. Egyrészt, hogy ne zavarjon meg egy megbeszélést, másrészt, hogy ne csipogjon állandóan. 

Tehát a Desktop app segítségemre lehet, hogy megérkezzenek az üzenetek és azokra válaszolni is tudjak viszonylag gyorsan (ennek átkairól később).

Viszont így, hogy a munkámhoz szükséges szoftverek és a kommunikációhoz szükséges szoftverek egész garmada fent volt a gépemen, azt eredményezte, hogy a gép iszonyatosan belassult. 

Volt olyan konzultáció és/vagy oktatás, ahol 3 eszközről sikerült megtartanom az eseményt. Na és aztán elgurult a gyógyszerem.... 

Elsőként az asztali számítógépre tettem fel az Ubuntu-t. Nézegettük egymást néhány napig, de a laptopon még a Windows volt fent. Mentek tovább a konzultációk a több gépes megoldással. 4-5 monitor. Váááá.. 

Eddig azért nem mertem átállni teljesen Linuxra, mert a szoftverek amiket használtam és a munkához kellettek (Photoshop, Illustrator, XD, Premier, Office etc.) csak WIN és MAC os-re vannak "portolva". Tehát kompromisszumot kellett volna kötnöm. Bár léteznek megoldások amelyekkel ez a dolog áthidalható Linux rendszereken is (Vine, PlayOnLinux etc.), nekem nem sikerült életet lehelnem belé, legalábbis az aktuális verziókba. 

Aztán az egyik éjszaka átgondoltam és elhatároztam, hogy meglépem a dolgot. 
Egyrészt vonzott a gondolat, hogy ebből csak tanulhatok (de nagyon sok szívás lesz vele ami viszont majd megerősít és használható tudáshoz juttat), másrészt nagyon szimpatikus volt a linux letisztultsága és a jó értelemben vett "egyszerűsége". Itt persze nem akarok megsérteni senki ezért korrigálnám is, hogy arra gondolok amikor ezt írom, hogy Linuxon ha valamit megcsinálsz, akkor az meg van csinálva. Így értettem. 

Ugyan akkor félelmetes is volt (és máig az) a gondolat, hogy amit eddig megszoktam, és amilyen programokat használok, majd valóban helyettesíthetőek lesznek? De azt gondoltam, hogy meg kell próbálnom. 

Másnap feltettem a laptopra is az Ubuntu-t. De csak, hogy egyből advanced módban kezdjek, a 20.04-es verzió helyett a 21.04 Hirsute Hippo változatot tettem fel. Kb. akkor amikor kijött a release. 

Szóval ennek már másfél hónapja. Rettentő izgalmas az utazás, és még tartani is fog egy darabig, így a következő néhány posztban biztosan erről fogok nektek beszámolni. Hogy milyen szoftvereket használok most, mik a tapasztalatok, és úgy egyáltalán, milyen élesben egy aktív vállalkozás esetben menet közben váltani. Ha hasonlón gondolkozol, vagy csak szeretnél néha jót mosolyogni a ballépéseimen, akkor kövess ezen a nyakatekert úton :)

Köszi, hogy elolvastad.

2 Comments

  1. Csak így tovább, a Linux az jó! Csak úgy lehet megtanulni bármit is, ha használod, és rákényszerülsz. Nekem a Windows jelent már kényszert így néhány év Linux és MacOs használat után. Kitartást hozzá, és ehhez is: https://www.youtube.com/watch?v=3c-iBn73dDE :)
    Hajrá!!

    ReplyDelete
  2. Drága Balázs,

    Köszönöm szépen a kommentet :) Jól esik a bíztatás. Abszolút egyetértek. Az evés teszi a pudingot vagy mi :)

    Szóval igen, próbálkozni kell, és belejön az ember. A dockeres videót pedig külön köszönöm. Az még egy másik olyan állatfaj, amit szeretnék megtanulni :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Post a Comment

Previous Post Next Post