Header AD

#1 - Kezd el magad rendszerezni!!!

Kezdjük a legelején. És mivel minden kezdet nehéz, biztosíthatlak, hogy ez sem lesz könnyű. Ami viszont egy kicsit enyhítheti a változás mérhetetlen fájdalmát az pedig az a gondolat legyen, hogy utána (valamelyest) könnyebb lesz az életed.

Sokat próbálkoztam én is és természetesen ma is vannak még hiányosságok. Évekig küzdöttem mire elkezdtek kialakulni alapvető metódusok, és ahogyan az élethosszig történő tanulásnak, saját magunk rendszerezésének sem lehet soha vége. Nade...

Kérdezem én, hogy mennyire előre tervezed meg egy Évedet? Egy Hónapodat? Egy napodat? Egy órádat?
Kicsit? Nagyon? Sehogy sem? Hát ezen kell csiszolni.

És ha már itt tartunk, kíváncsiságból meg is kérnélek, hogy keresd meg magad az alábbi kérdés válaszai között. Természetesen anonim a válaszadási lehetőség.



Nos, most már, hogy ezt tisztáztuk, emlékeztetnem kell téged ismét, mennyire fontos megtervezni a dolgainkat. Legalább némi körvonal, halvány ideakép legyen arról, hogy mit szeretnénk véghezvinni a következő napokban.



Próbálkoztam én is sok mindennel. A legelején még határidőnaplókat vettem. Minden évben. Természetesen sosem volt két egyforma. Az egyik nem fért bele a táskába, a másikban nem volt jegyzetelési lehetőség, és így tovább. Látom, hogy még ma is sokan használják ezt a fajta tervezési módszert. Ami szuper dolog, jó hogy egyáltalán használunk valamit. Valamelyik nap én is pakolásztam a dolgaimat és megtaláltam párat a  régi naptáraim. Érdekes volt belenézni és látni, hogy mi volt akkor fontos, és most mi lett az (na és persze, hogy mi valósult meg a leírtakból).



Szóval valahol el kell kezdeni, legyen bármilyen formája is az a tervezésnek (Kitérek majd a következő bejegyzésekben az előnyökre és a hátrányokra is a tervezés eszközeivel kapcsolatban). A lényeg az, hogy igen is neki kell állnod és végig kell gondolnod, hogy mik a terveid.

Ha már csak a következő napodat meg tudod tervezni, már az is remek. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Akár egy órarendet az iskolában, órákra lebontva kezd el írni, hogy mikor mit fogsz csinálni.

Ha már valamennyire elkezdted a rendszerezést, vagy máshogy csinálod, akkor most biztosan nézed a betűket, hogy jól olvasod-e? Ha pedig még nem csináltál ilyet, nos, akkor is. Természetesen vannak, akik még sosem tervezték meg a napjukat. Az ő számukra írom ezt a javaslatot.



Tervezd meg a napodat úgy akár egy napot az iskolában.

6:00 - Ébresztő
7:00 - Reggeli és indulás munkába
8:00 - Munkakezdés
12:00 - Ebéd
16:00 - Munka befejezése
17:00 - Bevásárlás
18:00 - Vacsora
19:00 - Olvasás
22:00 - Alvás

Egy kicsit "blőd" módszernek tűnhet, de ha még nem csináltad, hidd el nekem nagy haszna lesz. Ez az első lépés. Ami nagyon fontos, hogy próbáld is meg tartani ezeket a pontokat. Később lehet cifrázni, beszúrni plusz dolgokat, átmozgatni másik időpontra, de alapvetően legyen meg a keret amely a napod vázát adja.

A lényeg, hogy írd le a napi teendőidet. Akár csak egy cetlire is. Hasznos lesz. Hidd el az apró lépések amiket a következőkben megmutatok egyfajta keretet és biztonságérzetet fognak nyújtani a mindennapokban. Szépen haladunk majd lépésről lépésre és majd meglátod, nem olyan nagy ördöngősség. Hogy közhelyeket puffogtassak: Minden fejben dől el.

A következő posztban pedig haladunk szépen tovább. Mindenre ki fogok térni, ez pedig az alap.

Addig is próbáld meg, hogy a héten, minden este összeírod a napi teendőket. Mindig csak a következő napit. A nap végén pedig pipáld ki a listádat, hogy mi az amit sikerült elvégezned és mi az amit nem. Esetleg még azt is kanyarítsd mellé, hogy miért nem sikerült.

Várlak vissza a következő posztban... Kommentben pedig írd meg, neked mi okoz nehézséget a tervezésnél.


Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem, remélem hasznos lesz és a jövő héten is találkozunk itt. Ha pedig nem akarsz lemaradni semmiről, akkor iratkozz fel a Facebook oldalamra, vagy Twitteremre.


2 Comments

  1. Kedves Péter!

    Számomra a legnagyobb nehézséget az okozza, ha közbe jön valami, vagy valamilyen okból kifolyólag az egyik feladatommal megcsúszok. Gyakran priorizálnom kell, előfordul az is, hoyg egy-két teendő lemorzsolódik a napról.

    Hasznos blogbejegyzés, így tovább!
    Szép napot!

    ReplyDelete
  2. Kedves Balázs,

    Köszönöm szépen a hozzászólásodat. Természetesen a későbbiekben lesz erről is szó. A random-rapid dolgok sokszor megnehezítik a tervezést. Ezért is írtam, hogy először csak egyszerű lépésekkel kell a tervezést elkezdeni. Aztán amikor már beáll egyfajta stabilitás egyrészt a rendszeres tervezésben, másrészt abban, hogy nagyjából kövessük a napirendet, akkor később egy-egy ilyen rapid esemény felbukkanásakor, már könnyebben át tudjuk szervezni a többi teendőt.

    Nem baj ha elsőre nem megy, próbálkozni kell tovább és nem szabad feladni :)

    Üdv,
    Péter

    ReplyDelete

Post a Comment

Post a Comment

Previous Post Next Post