Header AD

Miért tölts kevesebb időt a közösségi oldalakon?

A közösség hálójában... 

Uhhh, még felnézek a Fészre, hogy mi újság...

SOCPAUSA - szünet a közösségi (lét)folyamban...

Bagoly mondja verébnek...


Rólam mostanában nem mondható el, hogy alkalmaznám, de a héten erőt veszek magamon és én is bevezetem azt, hogy egy kis szünetet rendelek el a közösségi oldalakon való folyamatos jelenlétben.  Akár hiszed akár nem, a túlzott jelenlét a social media platformokon igen is fárasztó tud lenni. Sőt rengeteg idődet is elveszi. Ez a fajta káosz az én életemben körül-belül 10 évvel ezelőtt kezdődött. A Facebook platformjával indult és azóta több másik társával karöltve behálózta az életem és a mindennapjaim szerves részévé vált. Ami rettentően felesleges és káros. 

Mindig mindenkor ott lenni mindenhol:


Biztosan tapasztaltad már az az érzést, amikor a WC-n ülve, vagy a kádban feküdve, a pároddal, ismerősökkel beszélgetve (és rájuk nem figyelve) a virtuális játszótéren mások cselekedeteit követed nyomon. Ez a cikk nem is lesz elég a mélyebb értelmezések feltárására, de az általánosan észlelhető hétköznapi eseteit akarom ebben a körben csak bemutatni. 
Tehát ott tartottunk, hogy sorra veszünk néhány esetet amelyet szinte észre sem veszel, szinte tudat alatt a közösségi oldalak feed-jének görgetésével töltesz:



A reggeli WC-zés. Még ki sem nyitottad a szemed, nem is látsz, már is görgeted a hírfolyamot, hogy vajon kivel mi történhetett addig amíg te aludtál. Megnézed az e-maileket és hogy ki mekkorát csücsörített az instagram-on. 

Reggeli közben, a háttérben üvölt a TV a hírekkel, de te már mindenről értesültél az Index és a Facebook információi által. 

Ha otthonról dolgozol, akkor a munkád legnagyobb ellensége lehet, ha nincs kellő önuralmat és/vagy/illetve ha a közösségi oldalakkal kapcsolatos a munkaköröd (pl.:social media manager). Mindössze pár pillanat és észre sem veszed, hogy zombiként jojózó szemekkel a közösségi oldalak hömpölygő folyamában draftingolsz. 

Ha nem vagy résen, akkor az ebédszünetben a műanyag ételhordó dobozodnak támasztva az okos készüléked az egyik kezed ujjaival a villán, a másikkal a telefonodon zongorázol. Puff, már benne is vagy, csak egy pillanatra nem figyeltél oda. 

Hazafelé a buszon, vagy a sofőr mellett a kocsiban megint csak görgeted a görgeteget, miközben útitársadnak a napodról adsz foghíjas összefoglalót. 



Az iskola szüneteiben (vagy inkább órán) szembefordítható hüvelyk újaddal evickélsz a hírfolyamok tengerén, és persze nem ám puskát keresel, vagy a tananyag diáinak tartalmát szipolyozod magadba...Nem...

Este amikor a kedvenc sorozatod, filmed néznéd, észre sem veszed, hogy megint elkalandoztál a világhálón. Vissza kell tekerned a részeket, mert lemaradtál ismét a történésekről. Ezzel újabb adag időt vesztesz. Nem beszélve arról, hogy saját magad számára rontod az élményt.  

Lefekvéshez készülődve azért még egyszer felmész a Fácséra megnézni, hogy mi történt az elmúlt 30 percben ami alatt képes voltál másra is koncentrálni. 

Oké, de most ezt mért írtam le?


Mindezzel csak azt akartam szemléltetni, hogy rengeteg időt pazarolunk el azzal, hogy azt nézzük másokkal mi történik. Nem is beszélve ennek kártékony hatásáról, hiszen akarva-akaratlanul az ember elkezdi hasonlítani a saját életét másokéhoz. Természetesen az fel sem merül benne, hogy mások élete közel sem olyan jó és tökéletes mint ahogyan azt láttatni akarják. Beállított képek, a tavalyi nyaralás szépen elosztva egész évre, hogy mindig legyen friss fotó. De még ha valós idejű képek is, vagy tényleg ilyen pazar életet él, az változtat a miénken? Nekünk attól jobb lesz? Nem hiszem, csak depressziósabbak leszünk és közben azt felejtjük el, hogy a saját helyzetünkön csak akkor változtathatunk ha letesszük a telefont és valami olyannal kezdünk el foglalkozni ami előre visz. Olvasunk egy könyvet, tanulunk, a családunkkal vagy a barátainkkal vagyunk, alkotunk valamit, vagy keményen dolgozunk az álmainkon ahelyett, hogy a közösségi oldalakat bújjuk. 

Van egy klassz applikáció amit majd bemutatok az egyik Geek Compass cikkben, ami pont arra szolgál, hogy mérje azt, hogy te mennyi időt töltesz a telefonoddal és azon belül is figyeli, melyik app-al mennyi időt bíbelődsz egy nap. Nagyon tanulságos, és ijesztő is egyben. Rengeteg időt fordítunk arra, hogy másokkal foglalkozunk és egyre kevesebbet azzal, hogy velünk mi van.





Ha pedig valami klassz designra, grafikára, fotóra, videóra, hanganyagra vagy bármi egyébre volna szükséged, ne felejts el szétnézni a peterteszary.com címen található weboldalamon.

Post a Comment

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post